- ۰ نظر
- ۲۹ دی ۹۳ ، ۱۹:۲۰
کم آبی، بحران آب، تنش آبی، … اینها اصطلاحاتی است که بیش از هر زمان دیگر در فصل گرما به گوشمان میرسد. چند سالی است که کاهش بارندگی در نقاط مختلف کشور و افزایش تنوع مصرف آب، افراد جامعه را با مشکل کم آبی و نگرانی از قطعی آب روبرو کرده است.
رشد جمعیت و توسعه مناطق شهری جهان را به سمت کم آبی سوق می دهد و ایران که با داشتن یک درصد از جمعیت جهان و ۱ر۱ درصد از مساحت کل زمین، به لحاظ اقلیمی در منطقه خشک و نیمه خشک کره زمین واقع شده است، با در اختیار داشتن تنها ۳۶ صدم درصد از کل منابع آبی موجود در جهان با سرعت بیشتری به سمت کم آبی در حرکت است.اینها گوشه ای از سخنان مهندس صادق یونس لو، مدیر مصرف شرکت آب و فاضلاب تهران درباره مشکل کم آبی است.
وی با اشاره به این که مقدار آب تقریباً ثابت و در چرخه طبیعت در حال گردش است، توجه به موضوع آب را یک مسأله جهانی می داند که کم و بیش همه کشورها با آن دست به گریبان اند ولی شاخص های کم آبی در ایران و استان تهران به مراتب نامطلوب تر از شاخص های جهان است ولی برای زندگی چاره ای جز سازگاری با کم آبی نداریم و برای سازگاری با کم آبی باید الگوهای مصرف اصلاح و رعایت شود.
به گفته کارشناسان، کمبود آب بیشتر ناشی از اندازه جمعیت است تا از کمی بارش باران. امروز، رقابت برای دسترسی به منابع آب بسیار شدید تر است. سکونت بیش از هفت میلیارد نفر بر روی زمین، مصرف گوشت و سبزی و آب را افزایش داده است و به بیشتر شدن رقابت برای دستیابی به آب در بخش های صنعتی، شهری و سوخت های زیستی انجامیده است.
مقدار کل منابع آب شیرین نیز به دلیل تغییرات آب و هوایی که موجب عقب نشینی یخچال های طبیعی، کاهش جریان رودخانه و کوچک شدن دریاچه ها شده، کاهش یافته است. بسیاری از آبخوان ها (سفره های آب زیرزمینی) که بیش از حد پمپ شدهاند به سرعت پر نمیشوند. اگر چه کل منابع آب شیرین مورد استفاده قرار نگرفته است، بسیاری آلوده، شور و نامناسب یا برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی غیر قابل دسترس شدهاند.
کم آبی در کشور
مدیر مصرف شرکت آب و فاضلاب تهران متوسط کشوری بارندگی را ۲۵۱ میلی متر در سال و متوسط بارندگی در تهران را ۲۳۲ میلی متر در سال (کمتر از یک سوم متوسط بارندگی جهانی) معرفی می کند و با اشاره به این که صرف نظر از کم بودن میزان بارش در کشور، نبود توازن در توزیع مکانی و زمانی بارش نیز وضعیت را پیچیده تر می کند، می افزاید: مثلاً در حالی که در جاهایی از کشور مانند بندر انزلی با بارش ۲ هزار میلی متر در سال روبرو هستیم، بارندگی در شهرهایی مثل یزد به کمتر از ۶۰ میلی متر در سال می رسد.
مشکل در یافتن منابع آب شیرین که به دلیل استفاده بیش از حد از منابع به وجود می آید، تنش آبی نامیده می شود. به گفته یونس لو، ما در کشورمان دچار تنش آبی شده ایم ولی در بسیاری از نقاط از مرز بحران آبی هم گذشته ایم.
وی ضمن توضیح این که از تقسیم آب موجود در یک منطقه بر جمعیت آن منطقه شاخص سرانه آب تجدید شونده به دست میآید، می گوید: با توجه به این که میزان منابع آبی کشورمان، صرف نظر از تغییرات بین سالی ثابت است، با رشد جمعیت این شاخص روز به روز کمتر و کمتر می شود. در حالی که شاخص بحران آبی ۱۰۰۰ متر مکعب به ازای هر نفر در سال و شاخص بحران مطلق آبی، ۵۰۰ متر مکعب به ازای هر نفر در سال است و شاخص سرانه آب تجدید شونده در تهران به ازای هر نفر ۳۵۰ متر مکعب است. یعنی استان تهران در بحران مطلق آبی به سر می برد.
به گزارش پایگاه الکترونیکی وزارت نیرو، به گفته دکتر حمیدرضا تشیعی معاون نظارت بر بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، در بسیاری از شهرها تنش آبی وجود دارد و سه شهر کوچک در استان های گیلان، هرمزگان و کرمان به طور جدی دارای برنامه نوبت بندی هستند. اصفهان و یزد به دلیل محدودیت در منابع آب سطحی و بندرعباس به دلیل افت سطح آب زیر زمینی در صورت فقدان رعایت الگوی مصرف با کمبودآب مواجه خواهند شد.
تداوم افزایش دمای هوا در تهران تا ۴۰ درجه سانتیگراد موجب شده است تا مصرف آب در تهران برای چند روز متوالی در اندازه سه میلیون و ۲۰۰ هزار مترمکعب باقی بماند و شرکت آب و فاضلاب استان تهران طی اطلاعیهای، با اشاره به این که ظرفیت منابع سدها، شبکه توزیع و حجم مخازن آب تهران، توان این افزایش ناگهانی را ندارد، از شهروندان خواسته است تا با رعایت الگوی مصرف آب، به مقابله با کمبود آب بپردازند.
آمار مصرف آب در کشور
مدیر مصرف شرکت آب و فاضلاب تهران با اعلام این که میزان منابع آبی از هزاران سال پیش تاکنون تغییری نکرده است ولی با توجه به افزایش جمعیت و تنوع مصرف، سهم سرانه آب تجدید شونده هر نفر کاهش یافته است، میگوید: ما با تبدیل بخشی از آب در دسترسمان به فاضلاب، موجب آلودگی محیط زیست، آلودگی منابع آبی زیرزمینی و آلودگی آب های سطحی شده ایم و بخشی از منابع آب سالمی را که از هزاران سال پیش در اختیار داشته ایم، آلوده و غیرقابل مصرف کرده ایم.
او منابع آبی موجود در کشور را صرف نظر از تغییرات بین سالی تقریباً ۱۳۰ میلیارد متر مکعب آب در سال برای کل مصارف (شهری، شرب، صنعتی و کشاورزی) برآورد می کند و می افزاید: ۹۲ درصد از آب موجود در کشور در بخش کشاورزی، ۶ درصد در بخش شرب شهری و ۲ درصد در صنعت به مصرف می رسد.
یونس لو با اشاره به این که در استان تهران نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد کاهش بارندگی داشته ایم، می گوید: امسال ذخیره آب پشت چهار سد کرج، لار، لتیان و طالقان در مجموع به ۵۰۴ میلیون متر مکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته ۲۷۰ میلیون متر مکعب کاهش را نشان می دهد.
وی با اشاره به این که میانگین مصرف روزانه تهران از ۶ر۲ میلیون متر مکعب در فصول سرد تا ۵ر۳ میلیون متر مکعب در تابستان متغیر است، مصرف روزانه آب در تهران را ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار متر مکعب می داند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷ر۲ درصد رشد داشته است.
این کارشناس ارشد عمران آب از دانشگاه پلی تکنیک تهران ضمن تأکید بر این که مصرف ما گاه بیش از دو برابر مصرف جهانی است، از آلمان به عنوان کشوری با منابع آبی غنیتر ولی میزان مصرف کمتر یاد می کند و می گوید: در حالی که ما در کشورمان روزانه به ازای هر نفر ۲۴۰ لیتر آب مصرف می کنیم، در آلمان روزانه ۱۰۵ لیتر و در دانمارک ۱۱۰ لیتر آب به ازای هر نفر مصرف می شود.
به گفته وی، مصرف آب بیشتر یعنی تولید فاضلاب بیشتر و تولید فاضلاب بیشتر یعنی آلودگی منابع آب و محیط زیست. زمانی که آب بیشتری مصرف کنیم، برای انتقال، تصفیه و گرمایش آن هم نیاز به انرژی بیشتری داریم. هرچه مصرف آب را کاهش دهیم، در مصرف انرژی هم صرفه جویی کرده ایم.
اصلاح الگوی مصرف
یونس لو ۴ رویکرد را برای کاهش مصرف آب معرفی می کند که انجام توأمان این ۴ رویکرد به کاهش مصرف آب خواهد انجامید.
اصلاح قوانین و مقررات
به دلیل این که آب در کشور ما در مقایسه با کشورهای پرآب اهمیت بیشتری دارد، لازم است قوانین سختگیرانه ای از جمله برای اصلاح معیارهای طراحی در تأسیسات و لوله کشی ساختمان وجود داشته باشد.
به گفته وی، باید مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان متناسب با کمبود آب اصلاح شود، استانداردهای مورد نیاز تدوین شود و سازمانهای ذی صلاح نظیر نظام مهندسی، شهرداری، مؤسسه استاندارد بتوانند بر اساس آن استانداردها کنترل لازم را انجام دهند. همچنین لازم است به این موضوع توجه شود که تجهیزات آب بَری (تجهیزاتی که به نوعی با آب سروکار دارند) که وارد کشور می شود، باید با منابع آبی ما سازگار باشد. بخشی از مشکلات مصرف آب به دلیل اجناس نامرغوب تولید شده در داخل کشور یا وارد شده از دیگر کشورها است.
یونس لو با تأکید بر این که مقررات هم مشکل دارد و همیشه از دست مردم کاری ساخته نیست، می افزاید: وزارت صنعت، معدن و تجارت با کنترل مبادی ورودی به کشور می تواند از ورود محصولات با میزان مصرف آب بالاتر جلوگیری کند و شهرداری ها نیز می توانند مجوز پایان کار ساختمان را منوط به تأییدیه تأسیسات بهداشتی توسط نظام مهندسی نمایند.
۲- اصلاح تأسیسات
به گفته مدیر مصرف شرکت آب و فاضلاب تهران، ۸۰ درصد آب مصرفی در خانه به آب خاکستری تبدیل می شود. آبی که آلودگی چندانی ندارد و می توان آن را با یک فرایند تصفیه کوچک به چرخه مصرف بازگرداند و آب روشویی و حمام در خانه منبع آب خاکستری است که حتی اگر تصفیه نشود، می توان آن را به صورت درجا برای فلاش تانک مورد استفاده قرار داد.
وی با اشاره به این که ۲۰ درصد آب مصرفی خانه در فلاش تانک استفاده می شود، می گوید: در کشورهای اسکاندیناوی آب را ۱۵-۱۰ مرحله recycleمی کنند و دوباره استفاده میکنند ولی ما همان آبی را که می نوشیم در فلاش تانک استفاده می کنیم و آن را به فاضلابی تبدیل میکنیم که می تواند تا ۵۰ برابر حجم خود منابع آبی سالم پیرامون را آلوده کند.
این کارشناس ارشد عمران آب استفاده از آب خاکستری برای فلاش تانک ها و آبیاری فضای سبز را یکی از راه های اصلاح الگوی مصرف معرفی می کند و استفاده از سیستم سه لوله ای را راهی مؤثر در کاهش میزان مصرف آب برمی شمارد.
به گفته وی، در سیستم سه لوله ای یا سیستم برگشت آب گرم، هرگاه که شیر آب را باز کنیم، آب گرم آماده است و نیازی نیست که منتظر بمانیم تا آب گرم از خروجی شیر خارج شود.
۳- اصلاحات ابزاری
استفاده از ابزارهای بهینه خانگی مرتبط با مصرف آب در جاهایی مانند آشپزخانه، روشویی، حمام، فلاش تانک یا لباسشویی، موجب مصرف کم می شود؛ بدون این که تغییر عادت و فشاری بر مصرف کننده وارد شود. کارشناسان، اصلاحات ابزاری را راهکاری بسیار مفید با اثرگذاری سریع برای مقابله با مشکل کمبود آب می خوانند.
مهندس یونس لو، با اشاره به این که خروجی آب دوش های معمولی حمام ۲۰ لیتر در دقیقه است (۲۰۰ لیتر در ۱۰ دقیقه) و خروجی دوش با مصرف بهینه ۶ لیتر آب در دقیقه است (۶۰ لیتر در ۱۰ دقیقه)، می افزاید: تنها با تعویض سردوش حمام می توان تا ۱۴۰ لیتر در یک استحمام صرفه جویی کرد؛ بدون این که تغییری در عادات و رفتار افراد ایجاد شود.
وی ضمن تأکید بر این که خوشبختانه این نوع دوش در بازار ایران هم وجود دارد، میافزاید: میزان میزان مصرف در حمام به مدت زمان، تکرار، شدت جریان و عادت افراد بستگی دارد که اگر بر روی شدت جریان کار شود، مصرف به میزان چشمگیری کاهش می یابد.
همچنین به گفته وی، از ۹۰ درصد فلاش تانک های خانگی موجود در کشور، به ازای هر بار فلاشینگ ۱۳ لیتر آب خارج می شود یعنی با ۵ بار استفاده در روز ۶۵ لیتر آب مصرف میشود در حالی که فلاش تانک های دوال dual یا دودکمه موجود در بازار کشور طوری طراحی شده اند که یک دکمه اش ۳ لیتر و یک دکمه اش ۶ لیتر خروجی دارد و بسته به میزان نیاز می توان از آنها استفاده کرد. به این ترتیب با روزی ۵ بار استفاده از دکمه کم مصرف این فلاش تانک ها ۱۸ لیتر مصرف می شود؛ یعنی صرفه جویی ۴۷ لیتر در روز به ازای هر نفر در بخش فلاش تانک.
مدیر مصرف شرکت آب و فاضلاب تهران تأکید می کند: لازم است اجبار شود که شیرهای تولیدی یا وارداتی حتماً مجهز به پرلاتور (Perlator)، قطعه پودر کننده آب یا آب فشان و رگلاتور باشند و از ورود یا تولید شیرهایی که این ویژگی را ندارند، جلوگیری به عمل آید.
۴-اصلاحات فرهنگی
مهندس یونس لو با اشاره به این که فرهنگسازی و اصلاح رفتاری تأثیر زیادی در کاهش مصرف آب دارد، می افزاید: باید به تک تک افراد جامعه به ویژه کودکان بیاموزیم که آب گرانبها، بدون جایگزین و تولیدنشدنی است و میزان محدودی از آن در اختیار بشر است. باید با تغییر باورها و نگرش ها پرمصرفی را به یک ضدارزش تبدیل کنیم و نشان دهیم که مصرف زیاد آب کار باکلاسی نیست.
وی با تأکید بر این که برای تغییر آگاهی و باورها و رفتار مردم در ارتباط با کمبود آب آشامیدنی باید اقدامات فرهنگی وسیعی را دنبال کنیم، می افزاید: بحران آب مربوط به کشور ما نیست و مردم جهان با آن دست به گریبان اند و سعی می کنند با آن سازگاری کنند، همان طور که نیاکان ما نیز با این مشکل کنار آمده بودند.
جیره بندی اصولی نیست
یونس لو در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا امکان جیره بندی آب در تابستان جاری وجود دارد، با غیراصولی خواندن جیره بندی آب گفت: شاید با کاهش فشار آب روبرو باشیم.
او با قائل شدن اشکالات متعددی برای جیره بندی آب از جمله نارضایتی مشترکان، گفت: جیره بندی موجب می شود تا مردم آب را ذخیره کنند و موقع وصل دوباره، آب ذخیره شده را دور بریزند. یا گاهی در هنگام قطعی، شیر آب را باز بگذارند و فراموش کنند و پس از وصل آب، آب به هدر می رود که باعث بروز خسارت و آسیب می شود.
وی هواگیری خطوط انتقال و شبکه توزیع را در هنگام قطعی آب، یکی دیگر از اشکالات این کار برشمرد و گفت: هواگیری خطوط انتقال کاری سخت است و به افزایش حوادث و اتفاقات در شبکه توزیع منجر می شود.
مسئله آب و بحران کم آبی موضوعی نیست که تنها به امروز و دیروز و امسال و سال بعد محدود شود؛ موضوعی است که حداقل در سال های اخیر بسیار درباره آن خوانده یا شنیده ایم؛ بحرانی که برای مدیریت آن همه ما در آن سهم داریم و باید برای حفظ این سرمایه بکوشیم.
مسئله آب و بحران کم آبی موضوعی نیست که تنها به امروز و دیروز و امسال و سال بعد محدود شود؛ موضوعی است که حداقل در سال های اخیر بسیار درباره آن خوانده یا شنیده ایم؛ بحرانی که برای مدیریت آن همه ما در آن سهم داریم و باید برای حفظ این سرمایه بکوشیم.
رسانه ها با همه قوا تلاش می کنند که فرهنگ درست استفاده از آب به همراه صرفه جویی حداکثری را به ما یاد بدهند اما آنچه می بینیم این است که ما همچنان با این بحران دست و پنجه نرم می کنیم و احتمال کم آبی یا خدای ناکرده بی آبی یک معضل دور از ذهن نیست. در این یادداشت می خواهیم راه های ساده صرفه جویی در مصرف آب را بگوییم؛ راهکارهایی که نه هزینه اقتصادی دارد و نه وقت زیادی می گیرد. فقط کمی دقت می خواهد و دغدغه.
باید خودمان دست به کار شویم
ماشین های همکار
ماشین های لباسشویی و ظرفشویی ۲ماشینی هستند که در کنار بقیه وسایل در آشپزخانه های ما جا خوش کرده اند و در انجام امور مربوط به منزل به خانم ها کمک می کنند. حتما توجه داشته باشید که این ماشین ها را تا تکمیل شدن ظرفیت، مورد استفاده قرار ندهید. مثلا اگر ماشین لباسشویی ۵کیلو ظرف دارد تا تکمیل شدن ظرفیت، آن را روشن نکنید. با توجه به اینکه ماشین لباسشویی میزان آبی که مصرف می کند براساس ظرفیت کامل آن است، درصورتی که کمتر از ظرفیت مورد نظر در آن لباس ریخته شود، باز به همان اندازه آب مصرف می کند. این موضوع در مورد ماشین های ظرفشویی هم صدق می کند.
فقط یک لیوان آب
هر کدام از ما در طول روز معمولا ۳بار باید وضو می گیریم. در طول انجام هر کدام از مراحل وضو می توانیم شیر آب را ببندیم که هدر نرود. بعضی ها فکر می کنند که با بستن شیرآب یا به طور کل لمس کردن هر چیز مرطوبی وضوی آنها باطل می شود. در رساله غالب مراجع، هیچ اشاره ای به این نکته نشده است؛ این یعنی اینکه درصورت بستن شیر آب بین مراحل وضو، وضو باطل نمی شود. شما می توانید بعد از ریختن آب روی دست ها شیر آب را ببندید و بقیه مراحل وضو را انجام دهید. در مورد وضو روایت مشهوری از حضرت امام(ره) هم آمده است که ایشان در انجام مراحل وضو دقت زیادی در مورد اسراف نکردن آب داشتند و خیلی اوقات با یک لیوان آب وضو می گرفتند. مورد مشابه دیگر مصرف آب هنگام مسواک زدن است. متأسفانه خیلی از افراد هنگام مسواک زدن از شروع تا پایان آن، شیر آب را باز می گذارند در حالی که برای این کار هم یک لیوان آب کافی است.
کولر و لذت پتو
کولرهای آبی یکی از سیستم های خنک کننده ای هستند که در غالب خانه ها در نقاط خشک و کویری استفاده می شوند. معمولا در این روزها کولرهای آبی مدام و بی وقفه روشن هستند. این کار جدا از اینکه به خود سیستم و ساختار کولر آسیب وارد می کند، مقدار مصرف آب را هم به طور تصاعدی بالا می برد. پیشنهاد می کنیم حتما در طول روز در یک بازه حداقل یک ساعته این سیستم ها را خاموش کنید. همین مدت خاموشی روزانه کولرهای آبی می تواند کمک قابل توجهی به مدیریت بحران کمبود آب باشد. حتی در روزهای اخیر با اینکه از شدت گرمای هوا کم شده اما بعضی ها دوست دارند به طور مداوم از شب تا صبح کولر را روشن نگه دارند و در ازای خنکی زیاد فضای خانه و به خصوص حوالی صبح، از شدت سرما از رو انداز یا پتو استفاده کنند، انگار از استفاده از پتو در مقابل باد کولر حس خوشایندی دارند اما به نظر می رسد این خوشایندی و احساس لذت، به نوعی خودخواهی منجر می شود که به قیمت اسراف مقادیر زیادی آب تمام می شود. ضمن اینکه با توجه به جدا بودن سیستم آبرسانی کولرها و سیستم موتور می توان زمانی که هوا کمی خنک است، در شب ها و ابتدای روز، سیسستم آبرسانی را از مدار خارج کرد تا موتور کولر به صورت به اصطلاح پنکه ای کار کند.
مصرف چندباره
همه ما بدون شک قبل از مصرف سبزی ها و میوه ها آنها را با آب می شوییم. بدیهی است در این شست وشوها معمولا مقادیر قابل توجهی آب مصرف می شود. علاوه بر این به ما یاد داده اند که باید سبزی ها و میوه ها در چند مرحله شسته شوند که یکی از مراحل آن با مواد شیمیایی و ضد عفونی کننده است. ولی بقیه مراحل شست وشوی این مواد خوراکی باید با آب و بدون افزودنی انجام شود. اگر شما که زحمت اینگونه شست وشوها را بر عهده دارید از ظروف به جای سینک ظرفشویی استفاده کنید، می توانید در مصرف آب به مقدار قابل توجهی صرفه جویی کنید. ضمن اینکه با این کار، بعد از شست وشوی میوه ها وسبزی ها، مقداری آب گل آلود دارید که می توانید برای آب دادن به باغچه و ریختن در گلدان ها استفاده کنید. یکی دیگر از مواردی که برای مصرف چند باره می توان به آن اشاره کرد، آب مواد پخته شده و به تعبیری آب غنی شده است؛ موادغذایی ای که در آب پخته می شوند، مانند حبوبات و مواد پروتئینی و گوشت. این مواد حین پخته شدن، مقادیری از خواص خود را به آب می دهند. شما می توانید بعد از سرد شدن این آب هم آن را به گلدان ها داده یا در باغچه بریزید. با کمی تدبیر و تفکر می بینید که برای آب دادن به گلدان های خانه خود هر روز لازم نیست از آب آشامیدنی خالص استفاده کنید.
گوشت و مواد فریزی
ما برای اینکه بتوانیم خوراکی ها را در طولانی مدت نگهداری کنیم آنها را در فریزر می گذاریم. متأسفانه بعضی ها استفاده از آب و آبگرم را یکی از راه های سریع تر یخ زدایی از مواد غذایی می دانند؛ یعنی با مصرف مقدار زیادی آب و هدر دادن آن می خواهند از مواد غذایی فریزشده، یخ زدایی کنند. برای جلوگیری از اسراف و هدر دادن آب، بهترین راه برای بازکردن یخ مواد غذایی این است که فقط یک ساعت زودتر تصمیم بگیرید که چه غذایی بپزید و بسته های منجمد شده را از فریزر دربیاورید یا اگر هم عجله دارید به جای باز گذاشتن شیر آب، بسته یخ زده را در یک کاسه آب گرم قرار دهید.
آب بازی تلخ
یکی از مواردی که قطعا همه ما با آن خاطره داریم و دوران خوشایندی را گذرانده ایم، آب بازی است؛ آب بازی به بهانه شستن فرش روی پشت بام یا آب دادن به گل ها در حیاط خانه ها. خیلی از پدرها و مادرها دلشان می خواهد همان احساس خوشایند آب بازی را به بچه های خود منتقل کنند و بهترین و ساده ترین راه برای این کار استفاده از حمام است. نوزادان و خردسالان از آب بازی لذت می برند، حتی بعضی از پدرها و مادرها در زمان بی قراری بچه ها بدون اینکه کودکان نیاز به حمام داشته باشند، آنها را به حمام می برند تا آرام شده و بی قراری نکنند و خوب بخوابند. این کار مقدماتی هم دارد. یکی از مقدمات واجب هم این است که حمام داغ و گرم باشد. پدرها و مادرها قبل از اینکه نوزاد یا کودک خود را وارد حمام کنند، از آب گرم فراوان برای گرمای داخل حمام استفاده می کنند. بدیهی است این روش یعنی مصرف زیاد و بدون دلیل آب، آن هم برای مصرفی غیرصحیح. اگر برای گرم شدن، حمام از لوازم گرمایشی استفاده شود قطعا میزان زیادی صرفه جویی در مصرف آب خواهیم داشت. نکته دیگری که در مورد حمام نوزادان و کودکان وجود دارد آب بازی و طولانی کردن زمان حمام است. برای نوزادان این کار هیچ ضرورتی ندارد، برای کودکان هم خوب است توضیح بدهید که چرا نباید به مدت طولانی در حمام بمانند و چرا باید از آب مواظبت کنند و آن را هدر ندهند. بچه ها علاوه بر اینکه خوب یاد می گیرند، تذکر دهندگان خوبی هم هستند.
یک تذکر کوچک
این روزها بیشتر مردم می دانند که شست وشوی خودرو، شستن پیاده روی جلوی در خانه، آبپاشی کوچه و خیابان و... با آب آشامیدنی، حق الناس است و حتی خیانت به دیگران محسوب می شود اما گاهی در این میان ممکن است افرادی را در کوچه و خیابان و محله ببینیم که مشغول شستن خودروی شخصی خود با آب آشامیدنی هستند. شما در چنین موقعیتی چه کار می کنید؟ سری تکان می دهید و رد می شوید؟ به شیوه ای به آن فرد و کارش نگاه می کنید که خودش خجالت بکشد؟ و... . ما به شما پیشنهاد می دهیم که در هر مکان و هر زمانی که با چنین صحنه ای مواجه شدید بی خیال از کنار آن رد نشوید، حتما با زبان خوش به فرد مذکور تذکر بدهید تا متوجه اشتباه خود بشود. اثر تذکر دادن در اینگونه موارد را دست کم نگیرید؛ البته تذکری که با رعایت اصول اولیه باشد؛ یعنی به شکلی نباشد که طرف، شما را در مقابل خودش ببیند و بخواهد در برابرتان جبهه گیری کند. اینکه احساس کند شما از روی دلسوزی و برای دغدغه ای مشترک و برای صلاح همه مردم شهر و کشور با او حرف می زنید و از روی احساس ضرورت چنین حسی دارید، بسیار مهم است.
وی ادامه داد: رئیس جمهوری دستور ویژه ای صادر کرده است که علاوه بر آن اعتباری که سالانه در بودجه برای شهرهای دارای تنش آبی در نظر گرفته شده است مبلغی بالغ بر 300 میلیارد تومان برای این منظور اختصاص یابد.
جانباز اضافه کرد:مجوز این دستور را اخذ کردهایم و در حال پیگیری آن از معاونت نظارت راهبردی برای تخصیص این اعتبار هستیم تا مشکل تامین آب شهرهای دارای تنش آبی را حل کنیم.
وی با اشاره به اینکه در روستاها نیز برای تامین آب وضعیت مطلوبی نداریم ادامه داد: با توجه به کمکهای مجلس در تخصیص اعتبارات ملی به بخش آب و فاضلاب روستایی در حال پیگیری مواد 10 و 12 که موضوع آن خشکسالی است هستیم تا به روستاها نیز تخصیص اعتبار بدهند تا علاوه بر مسئله کمبود آب در شهرها به کمبودها آب در روستا نیز توجه داشته باشیم.
*آبرسانی به 5300 روستا با تانکر
جانباز گفت: در حال حاضر 5300 روستای کشور توسط تانکر آبرسانی میشوند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در پاسخ به این سوال که آیا برای این 12 کلانشهر که مشکل تامین آب آنها حاد گزارش شده اقداماتی شده است؟ گفت: پروژههای آبفا برای این کلانشهرها آغاز شده است تا اعتبارات در نظر گرفته شده اختصاص یابد.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال در سامانه غرب استان تهران (سد کرج و طالقان) پیشبینیهایی باید صورت گیرد که آب پایدار و بیشتری منتقل شود.
*اسامی شهرهایی که جیره بندی آب دارند
جانباز در پاسخ به این سوال که آیا شهری در کشور داریم که نوبت بندی آب داشته باشند گفت: در حال حاضر 4 شهر کوچک که مصرف آب آنها 24 لیتر در ثانیه است جیرهبندی آب دارند و البته این شهرها روستاهایی بودند که به تازگی به شهر تبدیل شدهاند و معمولا هم صعبالعبور هستند.
به گفته وی، این شهرها که جیرهبندی آب دارند جیرنده در گیلان،جوزن در کرمان ، روئیدر و سیریک در هرمزگان هستند.
جانباز در پاسخ به این سوال که آیا با پروژه رینگ تهران آب تهران میتواند پایدار شود گفت: به دلیل رشد جمعیت در تهران شاید رینگ تهران هم چندان نتواند کمکی به پایداری آب تهران کند.
وی ادامه داد: شرکت آبفا به عنوان یک ارگان خدماترسانی نمیتواند در خصوص رشد جمعیت در تهران کاری بکند اما به هر حال باید آب شرب این جمعیت را در تهران تامین کند.
*جداسازی آب شرب از بهداشتی به معنی دو شبکه آبرسانی جدا نیست
وی افزود: جمعیتی که در تهران ساکن میشوند مصرف آب آنها کنترل نمیشود و این باعث میشود که دنبال منابع دیگری برویم و مجبور هستیم برای شهر تهران از جای دیگری آب بیاوریم یا اینکه تغییری در سبک توزیع آب بدهیم و شبکههای آب شرب را از شبکه آب بهداشتی جدا کنیم.
وی تاکید کرد: این بدین معنا نیست که دو شبکه آبرسانی جدا داشته باشیم بلکه به این معنی است که توسط دو سامانه مجزا توزیع آب داشته باشیم چرا که در اکثر نقاط دنیا یک سامانه آب بهداشتی و یک سامانه آب شرب وجود دارد.
وی ادامه داد: اگر این موضوع رخ ندهد برای تامین آب باید حتما به سراغ تامین آب آشامیدنی در چند صد متر دورتر برویم که این اصلا وجود ندارد و یا اینکه از نقاط 500 کیلومتر دورتر آب را انتقال دهیم که این هم شدنی نیست.
جانباز گفت:به عنوان مثال با جداسازی آب شرب و آب بهداشتی مردم می توانند آب شرب را که 5 تا 10 لیتر است را از سامانه دیگری و آب بهداشتی را از سامانه دیگری بردارند تا به مشکل برنخوریم.
*قیمت آب بعد از جداسازی آب شرب از آب بهداشتی
جانباز در پاسخ به این سوال که پس از جداسازی آب شرب از آب بهداشتی آیا قیمت آن آب شرب گرانتر از آب بهداشتی خواهد بود گفت: قیمت آب شرب و آب بهداشتی قاعدتا متفاوت خواهد بود و موضوع فرعی این برنامه است و حتی شاید دولت به این نتیجه برسد که بابت آن یارانه پرداخت کند اما چون هنوز نهایی نشده و در حد مطالعه است فعلا هیچ چیزی مشخص نیست.
به گزارش گروه ترجمه سرویس علم و فناوری ایمنا، بسیاری از ما با کمبود
شدید آب بدن روبه رو هستیم و حتی ممکن است خودمان نیز این موضوع را ندانیم.
بسیاری از مواقع علائمی که به ما هشدار می دهند آب بخوریم ،حساسیت خود را
از دست می دهند و ما آنقدر که باید احساس تشنگی نمی کنیم.
با ابن وجود ممکن است نشانه های دیگرکم آبی خود را نشان دهند که شامل موارد زیر می باشند:
آلرژی: کمبود آب در بدن باعث می شود سطح هیستامین بدن کم
شود،پس از آن سیستم ایمنی تعادل خود را از دست می دهد. این موارد باعث شروع
آلرژی نسبت به گرد و غبار، گرده های گیاهان و حتی آلرژی نسبت به جانوران
می شود.
مشکلات گوارشی: یبوست و بازگشت اسید نشانه های کمبود آب
شدید بدن می باشد. برای اینکه دستگاه گوارش جریان یکنواخت و آرامی داشته
باشد باید جذب آب در بدن بهینه باشد.
افسردگی، کج خلقی و یا ابهامات ذهنی: ذهن ما بر منبع خونی
بزرگی متکی می باشد. با کم خوردن آب این جریان حیاتی کاهش می یابد و در
نتیجه عدم تعادل ذهنی و یا احساسی صورت می گیرد ودر موارد افراطی ،اختلالات
ذهنی موقتی ایجاد می شود.میزان بالای هورمون های استرس زا نیز می تواند
باعث افزایش کم آبی بدن شود. شما برای شکستن این چرخه باید استرس را کنار
بگذاشته و به اندازه کافی آب بنوشید.
اجازه ندهید سوخت بدنتان تمام شود
عواقب کم آبی شدید دربدن چیست؟ ممکن است شما احساس سرگیجه یا خستگی کنید،
سرتان درد بگیرد و یا یکی از مواردی که قبلا گفته شد را تجربه کنید.
همان طور که می دانید بیش از نیمی از وزن بدن را آب تشکیل می دهد، بنابراین
باید بگوییم که آب برای سلامت بدن ضروری است. خون که مهمترین مایع بدن می
باشد، اکسیژن را به بدن می رساند و دی اکسد کربن را دفع می کند، همچنین نقل
و انتقال مواد غذایی، سلول های ایمنی و پادتن را به عهده دارد. بیش از ۸۳
درصد حجم خون را آب تشکیل می دهد، بنابراین وقتی آب بدن کم شود، جریان خون
کافی در بدن وجود نخواهد داشت.
تمدنهایی که کمبود آب را جدی نگرفتند و ...
بیآبی چیز جدیدی نیست. تمدنهایی بودهاند که صدها سال عمر کردهاند و آثار فاخری از خود برجای گذاشتهاند که هنوز دانشمندان را در حیرت خود نگه داشته است. اما بر اثر تغییرات آب و هوا و کمبود آب، رخت از تاریخ بربستهاند و صفحات آن را به تمدنهای بعدی سپردهاند.
شاید عجیبترین مورد، تمدن دره سند باشد. هنوز این سرزمین که از هند تا ایران کشیده میشده است، پر از جلگههای معروف و سرسبز است و گاهی از وفور باران در سیل فرومیغلتد. اما تمدن دره سند 3000 سال پیش نابود شد. دانشمندان علت اصلی آن را تغییر الگوی باران و کاهش محصول میدانند. طبیعی است جمعیت 5 میلیونی آن که در دوره خود عدد بسیار بزرگی بوده و دستکم 10% جمعیت جهان محسوب میشده، نیازمند آب و غذای فراوانی بوده است. هماکنون نیز یکی از مشکلات اصلی در کمآبی، جمعیت زیاد کره زمین است.
یکی دیگر از تمدنهایی که تغییرات آب و هوایی را دستکم گرفته و مانند بشر امروزی، با وجود اینهمه تهدید طبیعی به کشتار یکدیگر افتادند، تمدن معروف مایا در آمریکایی مرکزی است. شهرها، خیابانها، بناهای تاریخی با مهندسی پیشرفته، زمینهای وسیعِ زیر کشت، کاربرد وسیع ریاضی و نگارش و تقویم و ... هر کسی را به تحسین وامیدارد. شهرهای تمدن مایا در حدود 900 میلادی از سکنه خالی شد و اکنون تنها زبان مایایی و برخی سنن آن به جا مانده است.
آب واقعاً مایه حیات است و ارزش آن را زمانی حس میکنیم که آن را از دست میدهیم. علت آن این است که هیچ چیز جای آب را نمیگیرد. کاش به صورت طبیعی دچار فقدان آن میشدیم. مشکل اینجا است که خدا همیشه نعمت میدهد و این ما هستیم که از آن بد استفاده میکنیم.
به هر حال چالشی که ما با آن روبرو هستیم، یافتن راههای حفظ، مدیریت و توزیع مناسب منابع آب شیرین است. متأسفانه ایران در بین 133 کشور جهان در رتبهبندی مدیریت منابع آب، بر پله 132 ایستاده است. واشنگتنپست سه نشانه مدیریت ناکارآمد بر منابع آبی را فناوری نامناسب در حوزه کشاورزی، یارانههای سنگین دولت بر حوزه آب و فقدان برنامه ریزی بلند مدت میداند.
به نظر میرسد باید برای کاهش مصرف آب از روشهای متنوعی بهره گرفت و الا به زودی با مشکلات لاعلاجی روبرو خواهیم بود:
· آگاهیبخشی: اولین قدم آن است که همه بدانند مشکل آب دامن آنها را نیز خواهد گرفت. «همه» شامل مردم، نخبگان و مسئولان دولتی میشود.
· همکاری جهانی: مشکل کمآبی یکی از مشکلات بینالمللی است یعنی هم علل آن و هم پیامدهایش از مرزها میگذرد بنابر این جز از طرق بینالمللی قابل حل نیست.
· پیشگیری از گسترش کمآبی با وضع مقررات سخت، ابتکارات علمی و تلاش سازمانهای مردمنهاد (سمن): درخواست رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در شهریور سال جاری برای تشکیل اتاقهای فکر میان نمایندگان دولت و تشکلهای مردمنهاد و همچنین تأکید وی بر لزوم تلاش برای بکارگیری ایدههای دانشگاهی برای حل مشکل کمآبی، طلیعه اقدامات مثبت در این زمینه است. خانم ابتکار همچنین به دستور دولت به صنایع بزرگ برای نصب تجهیزات مناسب خبر داد و هشدار داد در صورت عدم تعامل مثبت آنها تا آخر سال جاری، تذکر دریافت کرده و حتی شاید برخی از آنها تعطیل شوند. باید دید آیا این ضربالاجل دولت نیز مانند ضربالاجل نیروی انتظامی به خودروسازان برای ارتقای استانداردهای خود دائماً تمدید خواهد شد یا نه! اگر در کشور ما سمنها از قدرت عمل بیشتری برخوردار شوند، میتوانند با درخواست تحریم کالاهای شرکتی که از روشهای ضدمحیطزیستی در تولید محصول خود بهره میگیرد، آن شرکت را مجبور به تغییر روش خود میکردند.
· وجود یک نظام جامع و اولویتگذاری بر اصلاح بخش کشاورزی: فشار زیاد بر شهروندان برای صرفهجویی در مصرف آب، در کشوری چون ایالات متحده صحیح است که حدود نیمی از مصرف آب به واحدهای مسکونی برمیگردد. اما در ایران 90% آب توسط بخش کشاورزی مصرف میشود و حتی اگر همه مردم در خانههای خود و حتی واحدهای تجاری و صنعتی صرفهجویی کنند، مشکلی حل نمیشود. پس دولت و صداوسیما به جای اینگونه اقدامات و تبلیغات یا انداختن تقصیر به گردن کشورهای همسایه یا کره زمین، بهتر است هر چه زودتر راه چارهای برای اصلاح نظام کشاورزی در ایران ابداع کنند. به نظر میرسد علاوه بر روشهای نوین آبیاری، محدودسازی کشاورزی در ایران به چند محصول راهبردی و انتقال عمده شاغلان این حوزه به حوزههای جدید مانند توریسم و علم و فناوری سه راهکار منطقی و غیرقابل اجتناب برای کشور خشکی مانند ایران است. در واقع ما نیازمند همفکری و همکاری همه در حوزههای مختلف هستیم که تشکیل شورای عالی آب، میتواند طلیعه آن باشد.
· حرکت به سمت افزایش منابع آبی با سرمایهگذاری در این زمینه: اگر تنها به فکر افزایش منابع آبی باشیم، مثلاً پروژه انتقال آب خلیج فارس را به داخل فلات ایران پیگیری کنیم، علاوه بر اینکه هزینههای سنگینی به صورت سالیانه برای این پروژه و شیرینسازی آب از جیب مردم و دولت خواهد رفت، این کار بدان معنا است که از تغییر خود عاجزیم و تنها میخواهیم همه چیز را با خود هماهنگ کنیم. با این حال اگر مواردی که پیشتر گفته شد مانند پیشگیری از افزایش مصرف به ویژه در بخش کشاورزی نتیجه نداد، میتوانیم در برخی نواحی ساحلی از شیرینسازی آب استفاده کنیم، یا از برخی کشورهای دیگر آب وارد کنیم. ضمن اینکه میتوان با سیاستهای مختلف در بلندمدت به افزایش آبهای زیرزمینی و سطحی یاری رساند.
اگر دست روی دست گذاشته و منتظر بقیه باشیم، شاید زودتر از بقیه تلف شویم. فکر سفر به کشورهای دیگر یا اتهامزنی به این و آن را از سر بیرون کنیم و به خود، کشور و آیندهمان بیاندیشیم. ظاهراً مجبوریم پیش از اینکه همه گزینههایمان را از دست بدهیم، عجالتاً یک یا دو گزینه را فدا کنیم.
مهمترین عوامل کمبود آب در ایران کنونی چیست؟
اولین مرحله برای شناخت این پدیده شوم، بررسی مهمترین عوامل آن است:
· جغرافیای خشک و وابسته به بارش: گفتیم که زیستبوم خاورمیانه که ما در آن قرار داریم، یکی از ریشههای اصلی خشکسالی است اما در اینجا به یک مشکل خاص یعنی وابستگی ایران به بارشی که دائماً از آن کاسته میشود، برمیخوریم. 85% از وسعت کشور در منطقه فراخشک، خشک و نیمهخشک قرار دارد. به بیان دیگر ایران شامل یک فلات مرکزی خشک است که از نظر تغذیه آبی، کاملاً وابسته به دو رشتهکوه البزر و زاگرس است (دو استثنا در این مورد، جلگه مازندران و خوزستان است). رودخانهها عموماً از این دو رشتهکوه سرچشمه میگیرند و ذخایر آبی نیز در فصول گرم، همان برف و یخی است که در ارتفاعات این دو از زمستان سال گذشته باقی مانده است.
حالا تصور کنید نه تنها میزان بارش در ایران یکسوم میانگین جهانی است، بلکه در سالهای اخیر دائماً از کاهش میزان بارش خبرهایی بگوش میرسد و ارقام مختلفی اعلام میشود. همین دو ماه پیش توکلی نماینده مجلس در شورای عالی آب اعلام کرد در چند سال گذشته 20 تا 25% از بارشها کاسته شده است. البته هر شهر و شهرستانی وضعیت خاص خود را دارد. مثلاً فرماندار بانه ابتدای امسال از کاهش 18 درصدی بارش در این منطقه خبر داد که در نتیجه آن، حجم آب سد سبدلوی بانه از 3 میلیون و 200 هزار متر مکعب در سال 1391، به یک میلیون و 200 هزار کاهش یافته است. این مسأله بسیاری از کشاورزان منطقه را با مشکل مواجه ساخته است.
· هدررفتن آب در کشاورزی: آبیاری غرقابی در ایران و کشت نامناسب یکی از معضلات ما و بسیاری از کشورهای خاورمیانه است. 85% از آب مصرفی خاورمیانه در بخش کشاورزی مصرف میشود که این عدد در ایران به 90% میرسد. این در حالی است که کشاورزی تنها 15% از تولید ایران را شامل میشود. درست است که یکی از علل مصرف بالای آب در کشاورزی این منطقه، آب و هوای خشک آن است، اما میتوان با روشهای نوین از این میزان مصرف کاست، بدون اینکه که دچار کاهش محصولات کشاورزی شویم.
متأسفانه کشاورزان زحمتکش ما در بسیاری از بخشهای کشور، هنوز اطلاع کاملی از آبیاری جدید نداشته یا سرمایه و یا تمایل لازم را برای بهرهگیری از آن ندارند. با وجود شعارهای دولت یازدهم مبنی بر اصلاح کشاورزی و حل مشکل کمآبی، تحریم نفتی و کمبود بودجه مجال چندانی برای مسؤولان باقی نگذاشته است. "فایننشال تایمز" در مقاله خود پیرامون کمآبی در ایران، اصلاح نظام کشاورزی ایران را در یک دهه آتی نیازمند سرمایهگذاری 100 میلیارد دلاری دانسته است.
· استفاده غیراصولی از آبهای زیرزمینی: یکی از مهمترین ذخیرههای آبی ایران، آبهای زیرزمینی هستند که از دیرباز به وسیله قنات در فلات مرکزی حفظ شده و جریان مییافت. متأسفانه بر اثر کاهش بارش، بسیاری از کشاورزان و واحدهای صنعتی مجبور به حفر چاههای غیرمجاز و آبکشی بیش از حد از آن شدهاند که شاید یکی دو سال مشکل آنها را حل کند، اما به مرور بر مشکلات آنها میافزاید. زیرا آبهای زیرزمینی، آبهای سطحی و بارش در یک چرخه قرار دارند و استفاده غیراصولی از هر کدام، بلافاصله اثر منفی بر دو مورد دیگر دارد. چهار دهه پیش تنها 50 هزار حلقه چاه در ایران وجود داشت که سالانه حدود 9 میلیارد متر مکعب از آنها برداشت میشد، اما اکنون بیش از 650 هزار حلقه ایجاد شده که سالانه بیش از 60 میلیارد متر مکعب از آنها برداشت میشود!
فایننشال تایمز ضمن نقل قول از کاوه مدنی استاد ایرانی در دانشگاه دولتی لندن مینویسد ایران از 2000 سال پیش صنعت قنات را به دنیا معرفی کرده، اما متأسفانه بر اثر افزایش جمعیت، رشد مراکز صنعتی در فلات مرکزی، پمپاژ آب از آبهای زیرزمینی به صورت غیرقانونی و غیراصولی و نهایتاً تغییرات کلی در آب و هوا، 36 هزار رشته قنات در ایران خشکیده و مقنیها نیز با افراد جوان جایگزین نشدهاند. برای مثال در 50 سال اخیر 40 قنات در جنوب تهران متروک شده و به جای آن 1400 پمپ مشغول آبرسانی به سبزیکاران و جمعیتِ رو به رشد است. البته نگهداری قناتها نیز کمخرج نیست. تنها لایروبی قنات 7 کیلومتری کریمآباد در جنوب تهران، سالانه 50 میلیون هزینه دارد.
نماینده مجلس در شورالی عالی آب در این مورد میگوید:«اثر منفی برداشتهای بی رویه آب روی آبدهی چاهها و ممنوعه شدن دشتها بسیار فزاینده بوده است تا جایی که متوسط آبدهی چاهها تقریبا به یک سوم رسیده است... کاهش ذخایر آب زیرزمینی و افت سطح آب باعث کاهش زهکشی رودخانهها و تخلیه چشمهها و زهآبهای دشتها به رودخانهها شده است و به همین خاطر در جریان سطحی در رودخانهها با وجود بارندگی حدود نرمال در برخی از حوضههای آبریز با کاهش شدید مواجه هستیم و یکی از دلایل خشک شدن تالابها و دریاچههای کشور همین امر است.»
· افزایش بیرویه جمعیت و مصرف آب در واحدهای مسکونی: ابتدای سال جاری، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اعلام کرد مصرف آب در تهران، اراک، اصفهان، اراک، شیراز، قزوین، قم، کرج، کرمان، مشهد، همدان و یزد بیش از مخازن آب در این شهرها است. این در حالی است که 517 شهر دیگر نیز مصرفی برابر با مخازن خود دارند و اگر همین روند ادامه پیدا کند، آنها هم با همین مشکل مواجه خواهند شد. لازم به ذکر است 5 میلیون مشترک روستایی و 14 میلیون مشترک شهری در ایران وجود دارد. این جدا از واحدهای تجاری، صنعتی و کشاورزی است.
افزایش جمعیت موجب شده بسیاری از رودخانهها با کمبود آب و حتی خشکی فصلی مواجه شوند. در این مورد میتوان انتقال آب زایندهرود برای مصرف شهرهای اطراف و در نتیجه خشکشدن آن در سال 1379 اشاره کرد. اخیراً نیز مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از خشکشدن سد لار و لتیان خبر داد که آب شرق تهران را تأمین میکنند. لازم به ذکر است است هماکنون آب 3057 مشترک پرمصرف در تهران به مدت 7 ساعت در طول روز قطع میشود.
· لولهکشی غیراستاندارد در مناطق شهری: همین الآن که گزارش حاضر را میخوانید، طبق آمار رسمی، 30% از آب تصفیهشده به دلیل فرسودگی لولهها هدر میرود. جدا از این، آب لولهکشی در شهرهای ما تنها به صورت تصفیهشده ارائه میشود و مردم مجبورند برای آبیاری باغچه و شستن حیاط و خودرو خود نیز از همان آب شیرین استفاده کنند. در این مورد تنها وزارت نیرو و شرکت آبفا باید برای رفع این معضل اقدام کنند. زاهدان، کاشان و بجستان از شهرهایی هستند که توزیع دوگانه آب را تجربه کردهاند و میتوان از این تجربه برای انتخاب بهترین راه، سود جست.
· تغییرات آب و هوایی در کره زمین که پیشتر توضیح داده شد، اما به نظر میرسد با توجه به مواردی که گفته شد، نمیتوان همه تقصیر را گردن کره زمین انداخت!
نتایج کمبود آب در ایران چیست؟
· عدم دسترسی مردم به آب: بسیاری از مردم به آب شرب سالم دسترسی ندارند یا باید از تانکرها آب دریافت کنند. رئیس شورای شهر چالوس ادعا میکند 80% از مردم شهر هچیرود به دلیل کاهش شدید آب در چاهها و قطع آب لولهکشی با بحران روبرو بوده و تانکرها به آنان آب میرسانند. این مسأله به بروز نارضایتیهایی منجر شده است. فرشاد جعفری رئیس شورای شهر کلاردشت نیز از کمبود آب آشامیدنی در تابستان به دلیل فرسودگی لولهها و حضور گردشگران خبر داد و افزود 8 روستا از 19 روستای این منطقه از طریق تانکر، آب دریافت میکنند. مدیر عامل آب و فاضلاب شهرستان رامسر نیز از قطعی آب در شبها برای مناطق جواهرده، اربه کله، لرسانور و هفت شهیدان خبر داد. مدیرعامل آب استان مازندران علت اصلی این مشکلات را کاهش 30 درصدی بارش و آبدهی رودخانهها دانست. حمیدرضا جانباز مشاور وزیر نیرو اخیراً اعلام کرده است به بیش از 7 هزار روستا در کشور با تانکر آبرسانی میشود که برخی از آنها 14 سال است با کمآبی دست و پنجه نرم میکنند.
· تخریب محیط زیست: دریاچه ارومیه و تالابهای مهمی چون هامون و گاوخونی خشک شدهاند یا در معرض نابودی قرار دارند. برای مثال فایننشال تایمز در مورد دریاچه ارومیه هشدار داده است که با کاهش سریع ارتفاع آب دریاچه از 1996 تا کنون، میزان ذخایر آن از 31 میلیارد متر مکعب به 1.5 میلیارد رسیده است. 80 هزار پمپ آب زیرزمینی و 37 بند در اطراف دریاچه که عمدتاً برای مصارف کشاورزی است، موجب شده آب ورودی به دریاچه بسیار کاهش یابد. دولت یازدهم از آغاز بکار خود کمیته ویژهای را برای حل بحران دریاچه ارومیه تشکیل داده است. تالاب هامون نیز در سیستان و بلوچستان که زمانی با دو سه رودخانه پرآب اطرافش، گرمی و خشکی هوای سیستان و بلوچستان را تعدیل میکرد، سالها است خشک شده و منبع پراکندگی گردوغبار در منطقه شده است. دولت ایران، بازسازی سد کجکی در افغانستان را علت اصلی کمآبی رود هیرمند و خشکی تالاب هامون میداند، اما ضیایی معاون آب در وزارت آب و انرژی افغانستان بیان داشته که حقآبه ایران کم نشده و علت اصلی روند خشکی رودخانه، کانالها و چاههایی است که در امتداد هیرمند و شهرهای اطراف آن در ایران حفر شده است. به نظر میرسد باز هم پای سوءمدیریت در میان است نه تحریمهای بینالمللی!
· کاهش آبهای سطحی: بسیاری از رودخانههای مهم تنها در فصول خاصی از سال جریان دارند و یا به کلی خشک شدهاند. در این مورد میتوان علاوه بر زایندهرود، از رودخانه قرهسو در استان اردبیل نام برد که با وجود 285 کلیومتر طول از رشتهکوه تالش تا روخانه مرزی ارس، دستبهگریبانِ خشکسالی است و به حالت نیمهخشک درآمده است. رودخانه قزلاوزن و تالوار نیز در شهرستان بیجار در معرض خشکی کامل قرار گرفته است. عفیفی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان با بیان این معضل، علت اصلی آن را برداشت غیرقانونی آب توسط کشاورزان و باغداران و مدیریت نامطلوب بر منابع آبی دانست.
· مرگ گونههای جانوری: بسیاری از گونههای جانوری یا از بین رفتهاند یا دستکم از ایران رخت بربستهاند، مانند آهو و میشمرغ در استان کردستان که متأسفانه علاوه بر خشکسالی و بیابانزایی، صید بیرویه نیز بلای جانشان شده است. بر اثر خشکی زایندهرود و در نتیجه آن، خشکشدن تالاب گاوخونی که اکنون تنها زهآب برخی زمینهای کشاورزی اطراف را دریافت میکند، دیگر پرندگان مهاجری که از روسیه و قفقاز به جنوب کشور میرفتند، در این تالاب اقامت نمیکنند. به عنوان مثالی دیگر باید از ماهیهای رودخانه قرهسو در مشکینشهر نام برد که بر اثر خشکی رودخانه ناشی از خشکسالی و بهرهبرداریِ بیش از حد برای مصارف کشاورزی، در چند ماه اخیر تلف شدند. مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل، این ماهیان را شامل ماهی سیاه، سسماهی، ماهی برکهای، شاهکولی و کپور ماهی دانست.
· بیابانزایی و گردوغبار: خشکشدن زمین، جنگلزدایی و بیابانزایی علاوه بر تخریب زمین، موجب گسترش گردوغبار در فضای کشور شده است. لازم به ذکر است یکی از علل دیگر بیابانزایی، کشت بیش از حد در یک زمین توسط کشاورزان و چرای بیش از حد دام در آن است. تنها در اصفهان، دهها هزار هکتار از زمینهای کشاورزی خشک شده و حدود 500 میلیون اصله درخت در چند سال اخیر از بین رفته است. به گفته مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست استان اصفهان، خشکشدن تالاب گاوخونی وضعیتی را ایجاد کرده که با وزش هر باد، گرد و غبار در مناطق اطراف آن حتی شهر اصفهان پراکنده میشود، جدا از اینکه شوربودن این گردوغبار و نشستن آن بر زمینهای کشاورزی اطراف، بر باردهی زمینهای کشاورزی نیز اثر منفی گذاشته است.
· کاهش محصولات: بر اثر خشکشدن چاهها، 10% از تولید غلات طی سال 1386 تا 1391 شمسی کاسته شد. هماکنون نیز یکچهارم زمینهای زیرِکشت با استفاده غیراصولی و بیشازحد از آبهای زیرزمینی سر پاست که عواقب ناگوار خود را در سالهای بعد نشان خواهد داد.
· بیکاری و معضلات اجتماعی: بسیاری از کشاروزان بر اثر کمآبی مجبورند به کشت دیم دست بزنند یا کشاورزی خود را تعطیل کنند. برای مثال با خشکشدن زایندهرود، کشاورزان اصفهان (حدود 2 میلیون نفر) به ویژه در شرق این استان با معضل جدی مواجه شدهاند و بسیاری از آنها به علت بیکاری مجبور شدهاند کشاورزی را رها کرده و عجالتاً به کارهای دیگری بپردازند.
علل اصلی کمبود آب در جهان چیست؟
کمبود آب علل متعددی دارد، اما مهمترینِ آنها از این قرار است:
· افزایش جمعیت: شاید اولین کسی که نسبت به خطر افزایش جمعیت در نسبت با منابع اندک هشدار داد، توماس مالتوس در قرن 18 باشد. حتماً میدانید که در 50 سال اخیر، جمعیت جهان به بیش از دو برابر افزایش یافته است. یکی از علل عمده آن را باید در رشد بهداشت عمومی به ویژه کاهش مرگ نوزادان، کودکان و مادران جست. در واقع تولدها زیاد نشده، بلکه مرگ و میر کم شده است. با این حال همه تخممرغها را نمیتوان در سبد افزایش جمعیت گذاشت، زیرا مثلاً درآمریکا روند کاهش آب شیرین در یک قرن اخیر، دو برابر روند افزایش جمعیت بوده است.
· هدررفتن آب در بخش کشاورزی: کشاورزی حدود 70% از آب قابل شرب کره زمین را مصرف میکند. حدود سهپنجم از این میزان هدر میرود! علت این هدررفتن گاهی خیلی ساده است، مانند چکهکردن لولهها؛ و گاهی پیچیدهتر است مانند عدم تناسب گیاه با زمین. در واقع برخی گیاهان که نیازمند آب بیشتری برای رشد هستند، در زمینهای خشک مورد کشت قرار میگیرند و این به معنای نیاز به مصرف آبِ بیشتر است. همه در تلاشاند تا با ترویج روشهای نوین آبیاری و دستکاری ژنتیک در گیاهان برای افزایش ثمر آن، از میزان آبی که لازم است در کشاورزی استفاده شود بکاهند. با این حال جمعیت روزافزون جهانی نهنگی است که هر چه به آن بدهی باز هم دو قرت و نیمش باقی است. هند، چین، استرالیا، اسپانیا، آمریکا و ... که کشاورزیِ گستردهای دارند، تا چندی دیگر مجبور خواهند بود به هزار روش از آب مصرفی در کشاورزی بکاهند، کاری که البته کمابیش آغاز کردهاند.
· آلودهشدن آبهای قابل شرب: کشاورزی کنونی نه تنها بسیاری از منابع آبی را هدر میدهد، بلکه آفتکشها و کودهایی در آن مورد استفاده قرار میگیرد که در آبهای سطحی رها میشود و آن را آلوده میکند. صنایع گسترده در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه نیز برای کاهش هزینه تولید خود از مدیریت پسماندشان دریغ میکنند و آن را بیملاحظه در رودخانهها، دریاچهها و دریاها خالی میکنند. انسانها علاوه بر اینکه با افزایش جمعیت موجب گسترش صنایع برای تأمین غذا، خانه و پوشاک خود شدهاند و افزایش مصرف آب را به صورت غیرمستقیم افزایش دادهاند، با فاضلاب تصفیهنشده خود نیز مستقیماً موجب آلودگی آبها میشوند. لازم به ذکر است آلودگی به آبهای زیرزمینی هم نفوذ میکند. بدتر از همه اینکه بسیاری از این آلودگیها به سرعت قابل شناسایی نیست و پس از اینکه چندسال بعد موجب بیماری افراد و گونههای جانوری شد، تازه خود را نشان میدهد.
· تغییرات آب و هوایی: عمده این تغییرات در یک کلمه خلاصه میشود: گرم شدن جو زمین یا آنچه آن طرفِ آبیها به آن اتمسفر میگویند. صنایع گسترده و گازهای گلخانهای به ویژه دیاکسید کربن، دمای میانگین کره زمین را افزایش دادهاند. در نتیجه اگر چه بارشها کمتر شده، به علت گرما (که فاصله مولکولهای آب را بیشتر میکند) یخچالها در دو قطب، ذوب شده و سطح آبهای آزاد در حال بالاآمدن است. پس بسیاری از شهرهای ساحلی باید سکنه خود را تخلیه کنند. تناقض دیگر این است که این تغییرات موجب خشکی در برخی قسمتهای کره زمین شده و راهافتادن طوفان و سیل در قسمتهای دیگر شده است.